– Zaczęliśmy w 2016 roku, za chwilę będzie 2018, a Żółty Talerz cały czas się powiększa. Gdy startowaliśmy, ze zdrowymi posiłkami docieraliśmy do ponad 5 tys. dzieci, a teraz dokładnie do 7832 – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Kulczyk Foundation. Ogólnopolski program wspierania systemu żywienia dzieci Żółty Talerz wkroczył w zupełnie nowy etap. – Unowocześniliśmy właściwie wszystko. Dla dobra dzieci. – dodaje Marta Schmude-Olczak.
Żółty Talerz od września 2016 r. do sierpnia 2017 r. przygotował dla dzieci ponad milion posiłków. Dominika Kulczyk przeznaczyła na ten cel 4 mln zł.
Chodziło o to, by powstał standard wsparcia żywienia z funduszy socjalnych, który już działa w szkolnych stołówkach i świetlicach, ale także o dotarcie ze zdrowym jedzeniem tam, gdzie są dzieci, natomiast nie ma za co ich żywić. – Dzień po dniu zbieraliśmy doświadczenia, by jak najbardziej efektywnie wykorzystać każdą złotówkę. Żółty Talerz to standard działania, który już w tej chwili możemy upowszechniać – mówi Marta Schmude-Olczak. Od tego roku Żółty Talerz zyskał nowego i potężnego partnera merytorycznego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. To eksperci tej uczelni przygotowali Lista Produktów Żółtego Talerza, czyli rodzajów żywności, które są wykorzystywane w programie. – Ta lista czerpie z najlepszych standardów żywienia. Dodajmy do tego ograniczenie biurokracji poprzez elektroniczny system monitoringu programu, indywidualne dostosowanie
dotacji do realnych potrzeb, stałe konsultacje z punktami żywienia oraz równoległy plan edukacji wszystkich tych wspaniałych osób, które w stołówkach czy świetlicach walczą o to, by dzieci smacznie i zdrowo jadły – wylicza Dyrektor Kulczyk Foundation.
Żółty Talerz to unikalny sojusz największych polskich organizacji pomocowych. W tym roku Kulczyk Foundation do programu zaprosiła: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż, SOS Wioski Dziecięce, Bank Żywności we Wrocławiu, Bank Żywności
w Gorzowie Wielkopolskim oraz Śląski Bank Żywności. Szykowane jest także coś specjalnego – w Warszawie powstanie centrum działań związanych z Żółtym Talerzem. – Będzie wspaniała Kuchnia Żółtego Talerza, którą przygotowujemy z naszym partnerem Ikea, będzie tam też przestrzeń wspaniałych wydarzeń. Ale na razie nie możemy wszystkiego zdradzać. Niebawem podamy więcej szczegółów – kończy Marta Schmude-Olczak.
Program Żółty Talerz posiada swoją stronę: http://www.zoltytalerz.pl/.