Wraz z nowym rokiem szkolnym, Małopolski Oddział Okręgowy PCK, rozpoczyna realizację programu dożywiania dzieci w szkołach pn. „Żółty Talerz”. Programem objęte zostanie 270 dzieci z 5 szkół z powiatu tarnowskiego. Partnerem Polskiego Czerwonego Krzyża jest Kulczyk Foundation, która już 3 rok z rzędu przekazuje środki finansowe na poprawę żywienia dzieci.
Żółty Talerz to program, który wspiera żywienie dzieci w Polsce, poprzez wzbogacenie i rozszerzenie oferty żywnościowej dla dzieci i młodzieży, którą oferuje system dotacji ze strony instytucji samorządowych i państwowych oraz wsparcie ze strony innych darczyńców.
Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Polski Czerwony Krzyż, Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program przeznaczyli 4 miliony zł, po to, aby ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bowiem wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, aby angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.
III edycja programu Żółty Talerz będzie realizowana od września tego roku do końca sierpnia 2019 r. W tym czasie w ramach programu w 310 stołówkach w świetlicach środowiskowych i szkołach na terenie całego kraju wydanych zostanie ponad 2 mln 700 tys. posiłków dla co najmniej 14 tys. 775 dzieci w wielu przedszkolnym i szkolnym. Dla porównania w I edycji Żółtego Talerza wydano ok. miliona posiłków dla ok. 6 tys. dzieci, natomiast w drugiej edycji przygotowano ponad 1 mln 700 tys. obiadów dla ok. 12 tys. dzieci. Oznacza to, że w III edycji Żółtego Talerza do uczniów trafi tyle samo posiłków, co w dwóch poprzednich łącznie.
W ramach programu realizujemy 4 strategiczne cele:
- Zwiększenie liczby żywionych dzieci.
- Poprawę jakości i intensywności żywienia.
- Aktywizację lokalnych społeczności wokół żywienia dzieci.
- Zapewnienie wiedzy pomocnej w prawidłowym żywieniu najmłodszych.
Musimy zrobić wszystko, żeby dzieci w Polsce nie chodziły głodne! Kraj, który na to pozwala, nie może mówić o sobie, że jest krajem rozwiniętym – mówi Dominika Kulczyk, prezes zarządu Kulczyk Foundation i pomysłodawczyni programu. – Żółty Talerz to projekt, który wnosi trochę słońca w życie dzieci korzystających z naszego programu. Ten codzienny, ciepły posiłek sprawia, że nasze dzieci czują się szczęśliwsze – dodaje.